Proč kryptoměna Kauri crypto není důvěryhodná investiční příležitost

Vypadá to, že po mnoha měsících od uvedení Kauri crypto (kauricrypto.com, https://archive.is/jqM2X) na burzu LaToken se kryptoměna najednou začala probouzet, a trend historicky klesající ceny se začíná obracet. Jiří Vokiel Čmolík, vlastník této kryptoměny, se zároveň na sociálních sítích začal chlubit, že kurz jde nahoru, a v následujícím roce čeká bull run a atakování hranice 5 USD za jedno Kauri. Zdá se, že kryptoměna nejspíše nebude jen tak ležet ladem, jak to mohlo původně vypadat, alespoň co se marketingových aktivit JVČ týče.

Obchodní podmínky (kauricrypto.com/obchodni-podminky; https://archive.is/TRrdv) říkají, že u zájemce o nákup Kauri coinů se předpokládá, že kryptoměnám rozumí. Součástí znalostí kupujícího by mělo být především i povědomí o potenciálních rizicích, a na ty se v této mini recenzi právě zaměříme, protože ta Jiří Vokiel Čmolík nikde nezmiňuje.

Obchodní podmínky kryptoměny Kauri crypto. Popisují British Asset jako společnost neposkytující investiční služby, přepokládají u kupců vzdelání týkající se obchodování s kryptoměnami, a zakazují ICO v zemích jako Spojené státy Americké.
Část obchodních podmínek Kauri crypto.

British Asset není regulovanou investiční společností

Zaprvé je třeba si všimnout, že Čmolíkovo společnost British Asset podle podmínek neposkytuje investiční služby, ačkoliv JVČ v reklamách a na sociálních sítích slovo “investice” a podobné neustále používá. To je i důvod, proč z nákupu Kauri crypto jsou vyloučeni např. občané Spojených států – jde o běžnou praktiku u initial coin offering (ICO) kryptoměn. Pokud by to tam nenapsali, mohlo by se stát, že by si v daných zemích zadělali na problémy s místními úřady, které dohlíží na investiční aktivity, aby ochránily investory od podvodů.

British Asset zároveň nemá dobrou reputaci. K rizikovosti investičních nabídek od Jiřího Vokiele Čmolíka a jeho British Asset se v minulosti vyjadřovala i Česká národní banka (https://archive.is/fzqs8), která odrazuje případné zájemce přesně z důvodu, že JVČ/British Asset v ČR nemá povolení nakládat s prostředky investorů. V lednu 2021 před British Asset/Kauri varovala česká krypto směnárna Simplecoin (https://archive.is/N0F3o) nebo finanční magazín Finex.cz (https://web.archive.org/[…]).

Kryptoměna Kauri – další z mnoha, která nepřináší nic převratného

Kauri crypto je soukromá kryptoměna, za kterou nestojí žádná důvěryhodná organizace nebo spolek vývojářů (jako je tomu např. v případě Bitcoinu či Etherea), ale Jiří Vokiel Čmolík (British Asset) – internetový marketér s přinejmenším kontroverzní reputací. Není to zároveň jeho jediná kryptoměna, provozuje i kryptoměnu Babišcoin naprogramovanou podle stejného návrhu jako Kauri.

Kauri crypto na rozdíl od řady používaných kryptoměn nepřináší žádnou technologickou inovaci. Po prvním Bitcoinu přišlo např. Ethereum, které kromě obdobné funkcionality platidla navíc nabízí chytré kontrakty (programy) uložené do blockchainu; Monero zase zavedlo oproti dříve jmenovaným kryptoměnám anonymizaci transakcí zabudovanou do samotného protokolu. Na těchto funkcionalitách je založena jejich hodnota, a díky nim prosperují.

Kauri crypto ve skutečnosti ani není coin v pravém slova smyslu, protože nemá vlastní blockchain – jde o ERC-20 token využívající síť Ethereum. Nedá se těžit jako třeba Bitcoin, pouze rozdávat z celkového počtu, který je předem známý (50 000 000 jednotek).

Přehnaná tvrzení o hodnotě Kauri a potenciálu na budoucí zhodnocení

JVČ se ve svých videích vyjadřuje ve smyslu, že v Kauri má velkou část svých aktiv, a že on a jeho kolega “kryptobaron” Jan Masnica (https://archive.is/8m8q8, https://archive.is/rcf3U) díky Kauri už vydělali stovky milionů a podobně. (Zároveň ale z nějakého důvodu potřebují oslovovat lidi, aby se k tomuto projektu přidali. 🤔) Skutečnost je ale možná trochu jiná – dokud kryptoměnu nikdo nekupuje, cena je nulová; jsou to jen jedničky a nuly v počítačích, které si může v podobném stylu nechat naprogramovat kdokoliv (a takových tokenů jako Kauri také existuje velmi mnoho druhů).

Aby kryptoměna získala nějakou hodnotu na burze, je třeba nejdříve přesvědčit investory, aby ji koupili, a pak s ní na burze obchodovali. Vzhledem k tomu, že kryptoměna Kauri sama o sobě nezajišťuje žádnou funkci, která by ve světě kryptoměn chyběla, ani nemá jiné široce upotřebitelné využití, popularita Kauri závisí pouze na marketingu, který provádí JVČ.

I přes hojnou propagaci Kauri v reklamách se nabízí otázka, zda by lidé nalákaní na případné zhodnocení kryptoměny v budoucnu měli vůbec motivaci obchodovat na burze. Nikdo nebude na burze vyměňovat Kauri za Bitcoin nebo opačně jen tak z plezíru – každý obchod je zpoplatněn burzou. Zájemci přícházející z “živých vysílání” navíc pravděpodobně nenakoupí Kauri přes burzu, ale přímo od JVČ kartou přes jeho objednávkový formulář, kde ke zpracování používá platební bránu Stripe (https://archive.is/Q2Y6n), takže tyto transakce na cenu Kauri na burze dokonce ani nebudou mít vliv. (Odpověď na otázku kdo tedy zajišťuje existenci “reálných obchodů” v order booku na burze je vzhledem k těmto skutečnostem a bez provedení podrobné analýzy obchodů zatím záležitostí čiré spekulace.)

Zde se také dostáváme k pravděpodobné pointě celého nápadu – Jiří Vokiel Čmolík za prodej Kauri dostane zaplaceno vždy reálnými penězmi (Bitcoinem) od investorů, bez ohledu na to, jak si Kauri povede na burze. V jeho zájmu je samozřejmě Kauri propagovat a přivádět k němu další lidi pomocí slibů vysokých výnosů (https://archive.is/VemgO; nebo webinář NRLATAM: https://archive.is/Pnt3G), protože z nových členů tohoto systému má příjmy.

Obecně nové kryptoměny, kde hlavním důvodem pro nákup je naděje na vysoké zhodnocení, nesou znaky pyramidového schématu. Se stoupající cenou na burze (díky novým kupujícím) se některým z dříve příchozích investorů gamblerů skutečně může podařit prodat vlastněné krypto za více než za kolik nakoupili; odskáčou to ale ti, kteří se připojí po nich (cena začne klesat, a oni se dostanou do mínusu). V případě Kauri crypto JVČ žádný exit dělat nepotřebuje, protože peníze za prodanou kryptoměnu už dávno má díky komukoliv kdo do tohoto projektu vstoupil.

Omezené možnosti obchodování s Kauri crypto

Ačkoliv Jiří Vokiel Čmolík se rád nechává slyšet, že Kauri je úspěšně obchodované na “top kryptoburzách” atd., zatím je Kauri umístěné jen na jedné burzeLaToken – která je, co se týče obchodovaného objemu, ve srovnání s ostatními burzami někde na sté pozici. LaToken zároveň nemá úplně hvězdnou reputaci, jak naznačují recenze uživatelů na portálu TrustPilot; burza se mimo jiné hojně používá pro ICO různých kryptoměn, přičemž spousta z nich je scam na investory.

Kauri crypto není nikde akceptováno jako platidlo (snad kromě nějakých projektů JVČ – pokud vůbec). Jestliže někdo chce na internetu zaplatit kryptoměnou, zpravidla použije Bitcoin, protože jde o historicky osvědčenou a nejpoužívanější kryptoměnu, kterou akceptují i kamenné obchody (u nás např. Alza). Těžko si představit, že by se stávající infrastruktura, fungující třeba právě s Bitcoinem, přizpůsobovala nějaké nově vzniknuvší kryptoměně – zvláště pokud ji ve srovnání s existujícími kryptoměnami vůbec nikdo nepoužívá.

Prodej Kauri vaší osobou je složitější než u zavedených kryptoměn. Podle oficiálních stránek si můžete nějakou chvíli počkat, což dává smysl, jestliže lidí obchodujících s Kauri na LaToken burze není mnoho. S tím souvisí i nízký objem obchodů a i nízká likvidita (schopnost přeměnit jednu věc za jinou), což je z pohledu investora nežádoucí.

Prodej Kauri může déle trvat. Při větších objemech prodejů se může stát, že si část vašich Kauri nenajde kupce. Po 24 hodinách tedy máte možnost objednávku zrušit a tím si neprodané Kauri vzít zpět  (po 7 dnech se neprodané Kauri vrátí automaticky).

kauricrypto.com/smenarna (https://archive.is/9IAoD)

Zároveň v Kauri směnárně exchange.kauricrypto.com (https://archive.is/zXmWH), jenž je napojena na burzu LaToken a má umožňovat rychlou transakci, lze pouze nakoupit Kauri za Bitcoiny, ale už ne opačně, takže na tu burzu budete muset jít sami a potýkat se s místní platformou na vlastní pěst.

(Což může být dobrodružství samo o sobě. Burzy vás mohou otravovat např. požadavky na doložení vašich identifikačních údajů, mimo jiné třeba i skenem občanky, než vám dovolí cokoliv od nich převést pryč; mezi mé zkušenosti patří mimo jiné zážitek s burzou BTC-e, kde mi úplně zablokovali účet i s prostředky krátce předtím, než celou burzu nakonec zavřely úřady Spojených států za praní špinavých peněz.)

Vývoj ceny Kauri crypto

Vývoj ceny kryptoměny Kauri crypto v roce 2020. v Prosinci došlo k vzestupu kurzu KAU/BTC.
Kurz KAU/BTC v roce 2020 na burze LaToken; sloupce blíže ose X indikují obchodovaný objem a jeho výkyvy. Aktuální cena Kauri odpovídá cca 0.9 USD.

V rámci předprodeje (kauricrypto.com/obchodni-podminky; https://archive.is/TRrdv) se jednotka Kauri prodávala za 1.5 USD. Tomu předcházela marketingová masáž ze strany Jiřího Vokiel Čmolíka, který se dušoval, jak cena vyletí nahoru, a všichni zbohatnou. Dosud se pohybujeme pod touto hranicí, takže všichni, kteří za předprodejní cenu “investovali”, jsou stále v mínusu, i přes všechny sliby JVČ.

Nedávno se trend ceny Kauri začal hýbat nahoru – po mnoha měsících poklesu, a shodou okolností v podobném čase jako došlo k zaevidování Kauri crypto na platformě CoinMarketCap (stránka sleduje statistiky obchodování s kryptoměnami). Vzhledem k tomu, že v krypto světě je běžná manipulace s cenami, která je jednoduchá zejména u těch kryptoměn s nízkým obchodovaným objemem (děje se tak ale i u běžně používaných kryptoměn – pump and dump), asi bych se tímto faktem nenechával vyvádět z míry. Bez podrobné analýzy transakcí není možné říct, co se tam přesně děje. Ale protože Kauri crypto je především marketingový projekt, každý si o tomto nedávném “probuzení” může pomyslet své.

Aktualizace 8. 1. 2021: Kurz Kauri opět začíná padat. Údajná souvislost ceny Kauri s trendem rostoucí ceny Bitcoinu, kterou JVČ proklamuje na sociálních sítích, se nepotvrdila ani v minulém roce po uvedení Kauri na burzu, ani teď v lednu 2021, kdy Bitcoin zažívá největší boom. Pozorný člověk si také všimne, že Kauri nemá žádný stabilní trend, ale nárazové skoky v ceně a obchodovaném objemu, které nejsou typické pro běžně používané kryptoměny (anomálie mohou být známkou manipulace s cenou).

Níže vývoj kurzu KAU/BTC na burze LaToken v průběhu prosince 2020 až do 8. 1. 2021 (aktuální cena cca 1 USD) a detail seznamu obchodů. Sloupce pod liniovým grafem s kurzem ukazují obchodovaný objem, který je celkově minimální; objemy kupovaných tokenů v order booku jsou taktéž nízké, což naznačuje, že Kauri se špatně prodává; při snaze přeměnit větší množství Kauri za BTC (v řádech pár desítek tisíc Kč) může klidně dojít k “vyčištění” order booku od poptávek ke koupi Kauri.

Další statistiky včetně přehledného grafu s historií ceny a obchodovaného objemu naleznete na webu CoinMarketCap.

Doporučení na závěr

I kdyby za Kauri crypto nestál Jiří Vokiel Čmolík, nikomu bych neradil, aby si kryptoměnu podobného druhu pořizoval. Pokud někdo přemýšlí o investici do krypta nebo spekulaci, existují zde zavedené kryptoměny a osvědčené burzy (zagooglujte), kde si lze reálné obchodování s klidem vyzkoušet (především budete mít jistotu, že když něco koupíte, budete se toho také moci jednoduše zbavit).

Rozhodně bych nedával na sliby kohokoliv o “výhodných investicích”, “zaručeném zbohatnutí”, “cestě ven z krysího závodu” atd., jak to prezentují Jiří Vokiel Čmolík nebo jeho kolegové Jan Masnica (https://archive.is/8m8q8, https://archive.is/rcf3U) a Sebastián Vadas (https://archive.is/ySbcC, https://archive.is/aQZDM). Je tam totiž šance, že u těch slibů jen zůstane, stejně jako tomu ostatně bylo u akce s předprodejem Kauri.

Jinak obecně u Jiřího Vokiel Čmolíka, který vás v reklamách pořád zve na “živá vysílání” (i když webináře jsou kompletně předpřipravené, včetně obsahu chatu), bych opravdu nespoléhal, že cokoliv co řekne, bude nutně muset mít něco společného s realitou.

6 thoughts on “Proč kryptoměna Kauri crypto není důvěryhodná investiční příležitost

  1. Kauri můžete koupit i prodat na LATOKEN a nevim kdo tu o LATOKEN povídal že se využívá u pochybných krypto……Tato burza je ve skutečnosti jedna z největších tedy novějších na poli burz, ale nakoupite zde velmi pohodlně jakoukoli cryptoměnu tedy potom co se ověříte ve velmi dobře propracovaném zabezpečení. Investoři obchodující s tradičními komoditami mají obecně crypto neradi, ale do 5 let jim nezbude přiznat, že se bude obchodovat nejvíce právě v cryptu. LATOKEN is a home for your investments and money. Join the next financial system now and get $50 credit to pay fees.

    https://latoken.com/invite?r=

    Zde odkaz na burzu zcela zdarma, přesvědčete se sami a nevěřte všemu co se kde píše. Holt ukázaná platí a pomluvy vždy narazí 👍

    Like

  2. Vážně dlouho jsem nečetl informace mnou poptávané, tak příjemně, přehledně, srozuměně ucelené a sepsané. Respekt! a Díky! Z.T.II.C.”:-)

    Liked by 1 person

Leave a comment